Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Pethő- vagy Goldmark-ház

Pethő- vagy Goldmark-ház

Magyarország, Keszthely

A Pethő- vagy Goldmark-ház Keszthely sétálóutcájának legrégebbi műemlék jellegű épülete.

Tovább olvasom

Csigaparlament

Csigaparlament

Magyarország, Keszthely

A keszthelyi Csigaparlament egy, a világon egyedülálló 7,5 méter hosszú óriásmakett.

Tovább olvasom

Fenékpuszta

Fenékpuszta

Magyarország, Keszthely

Keszthely egyik figyelemre méltó látnivalója a Fenékpusztán látható IV. századi római erődítmény maradványai.

Tovább olvasom

Viviera Beach

Viviera Beach

Magyarország, Keszthely

A Városi Strand hátsó részén található Viviera Beachen minden korosztály megtalálja a neki való szórakozási lehetőséget.

Tovább olvasom

Szigetfürdő

Szigetfürdő

Magyarország, Keszthely

Az 1864-ben épült szigetfürdő a keszthelyi városi strand legjellegzetesebb épülete.

Tovább olvasom

Milyen város Keszthely?

Keszthely és környéke már az őskor óta lakott, amelyet számos megtalált lelet is bizonyít. Kb. 80 régészeti lelőhely ismert a területen, ezek közül az egyik legnépszerűbb a Fenékpusztán talált urnasír.
A népvándorlás korában éltek itt hunok, keleti gótok, langobárdok, avarok. A magyarok csak a X. században telepedtek le.

Keszthelyet 1247-ben említették először írott formában, a veszprémi káptalan oklevelében. A falumag a mai kastély és Fő tér környékén, valamint a mai Szent Mihály temető területén is kialakult. A város a kereskedelemnek köszönhetően pedig egyre gazdagodott. 

A XIV. század közepén Keszthelyet az ország egyik legtekintélyesebb bárója, Lackfi II. István nádor szerezte meg. Ezzel megkeződött a település fejlődése is. 1403-tól már mezővárosként szerepelt az oklevelekben. 1427-ben Gersei Pethő János fiai László és Péter kapták meg a várost, családjaik közel három évszázadon át maradtak birtokosai. 

Keszthely fejlődését a török támadások vetették vissza, ferences kolostora és temploma ebben az időben végvárként szolgált. A török megszállást és a szabadságharcot követően, a XVIII. században Festetics Kristóf lett Keszthely kizárólagos birtokosa, aki 1745-ben kezdte meg a híres kastély építését. Az építkezés számos munkahelyet teremtett, ezzel a Dunántúl második legnépesebb városa lett. A folyamatos ellentétek ellenére a helyiek sokat köszönhetnek a Festetich családnak, akik kórházat és gimnáziumot is alapítottak a településen.

A XIX. században Keszthely főleg kulturálisan fejlődött, kőszínház épült, megnyílt az ország első Gazdasági Tanintézete és a Balaton vidékének első múzeuma, a Balatoni Múzeum Egyesület is.

A háború sok kárt tett a városban, a bombatámadások és a keleti front sok emberéletet követelt, megsérültek a házak, a templom és a kastély is. A háborút követően azonban az élet viszonylag gyorsan helyreállt, a Kádár-korszak után pedig Keszthely ismét fejlődésnek indult. Az 60-as évektől az idegenforgalom újra növekedni kezdett, új szállodák és vendéglátóhelyek épültek, pl. a Hotel Helikon, és a kastélyt is eredeti pompájában állították helyre.

A rendszerváltás óta az élet nagyrészt a turizmus körül forog. Megújult a sétálóutca, új épületet kapott a Fejér György Városi Könyvtár, megnyílt a Balaton Színház és Kongresszusi Központ, megépült a Csik Ferenc uszoda, és 2010-ben elkezdődött a város nagyszabású megújítása, amely a település régi fényét adja vissza modern elemekkel ötvözve.

Keszthely egy kellemes, nyüzsgő Balaton parti kisváros, sok látnivalóval, történelmi emlékhelyekkel és modern szórakozási, szabadidős lehetőségekkel, ahol minden korosztály jól érezheti magát.

Keszthely Galériák

Csigaparlament
Keszthely, Magyarország Látnivalók
Hotel Bacchus***
Keszthely, Magyarország Szállás
Bacchus Bormúzeum és Étterem
Keszthely, Magyarország Vendéglátás
Alphapark
Keszthely, Magyarország Vásárlás
Cadillac Múzeum
Keszthely, Magyarország Szabadidő
Balaton Kongresszusi Központ és Színház
Keszthely, Magyarország Szórakozás

Washington

Washington

Athén

Athén